14 december 2014
a
A
Een Gambiaanse avond uit
Een Gambiaanse avond uit
Zoals de titel het al zegt heb ik de afgelopen dagen twee verschillende avondjes uit gehad waarbij er op zijn Gambiaans gefeest werd. Woensdagavond kwam er in Tanji in het jongerencentrum iemand optreden. Het was een bekende artiest die ook wel eens in Europa had opgetreden (uiteraard hadden wij er nog nooit van gehoord). Ons was van te voren al geadviseerd om niet te vroeg aan te komen omdat het feestje een uitgebreide opbouw zou hebben en er voor 22.00 dus voor ons niet zoveel aan zou zijn. Rond 22.00 trokken wij onze Gambiaanse jurken aan en liepen naar het jongerencentrum. Daar aangekomen was het inderdaad nog niet zo druk en gebeurde er nog niet zoveel op het toneel. Wel konden we onze ogen uitkijken naar alle vrouwen die groots uitgepakt hadden! Hun mooiste jurk hadden ze aangetrokken, een mooie pruik opgedaan, een dikke laag make-up, sierraden en sommige hadden zelfs hun hakken aangetrokken! Heel comfortabel uiteraard in al dat zand…je waant je op dat moment in een totaal andere wereld, want diezelfde vrouwen lopen op de compound een beetje verslonst erbij in gescheurde kleding. Duidelijk waren deze avond de vrouwen in overvloed. De enkele mannen die er waren hadden niet hun best gedaan op de outfits en zagen er niet anders dan anders uit.
Na een uur wachten van “opbouw” begon mijn geduld langzaam op te raken. We waren overdag op pad geweest en ik was aardig moe aan het worden. Na 1 ½ uur leek er iets te gaan gebeuren, vrouwen liepen één voor één naar voren, naar het podium. Sommige deden dit in een dansende vorm. Ook een vrouw met een slapende baby op haar rug liep al dansend naar voren. Het kind, van amper een paar maanden, schudde alle kanten op, maar gaf geen kick. Sterker nog, het sliep gewoon door! Toen de meeste vrouwen naar voren waren gelopen begon de artiest iets te vertellen. Na 2 uur wachten waren we er wel klaar mee en leek het er niet meer op dat er nog iets spannends ging gebeuren en liepen we terug naar onze kamers. Van een van de jongens die ons thuis bracht begrepen we dat de vrouwen die naar voren liepen geld aan de artiest gaven. De artiest had om meer geld gevraagd, dan pas zou het feest echt losbarsten en konden de vrouwen gaan dansen. De volgende dag hoorde we dat het feest 1 ½ uur na ons vertrek echt loskwam en mensen begonnen te dansen en het feest tot diep in de nacht door was gegaan.
Vrijdagavond hadden we de theatergroep uitgenodigd om jambe te komen spelen. Stipt om 17.00 kwamen de jongens met hun Jambe aan!!! Het was indrukwekkend om te zien hoeveel geluid ze uit zo een jambe konden krijgen en hoe vier jambe ’s samen als een heel orkest kunnen klinken. Het was ongelofelijk om te zien hoe groot het gevoel voor ritme is en hoe muzikaal ze zijn. Ook de voorbijgangers (vrouwen en kinderen) kwamen even kijken en deden een dansje. Zoals eerder beschreven kunnen ze hier ontzettend goed dansen! Al vanaf kleins af aan. Waarschijnlijk leren ze het ritmische gevoel al achter op hun moeders rug als die aan het dansen is;) Het dansen gebeurd in het midden van de kring. Het is een kwestie van inspringen, een dans doen en weer uit de kring springen. Echte regels zijn er volgens mij niet behalve dat je je helemaal moet laten gaan en alles los moet laten. Hoe groter de bewegingen zijn, hoe beter. Dit is voor ons als Europese nogal moeilijk en dat was dan ook wel terug te zien in de kring…Ook de mannen deden mee en ook die kunnen erg goed dansen. Het was een bijzondere avond met live muziek, dans en zang!
Vanuit Nederland kreeg ik berichten dat het erg koud is en het hard waaide. Ook hier waaide het vrijdag iets meer en zaten er een paar wolken voor de zon. Edwine en Dennis hadden warme chocolademelk meegenomen, dus vrijdag middag hebben we heerlijk aan de warme chocolademelk gezeten haha. Waarschijnlijk was het als nog wel een graad of 25. Later op de middag kwam de zon wel weer helemaal door en was het weer goed warm.
Ook hadden we een kokosnoot gekocht. Ik had nog nooit verse kokosmelk gedronken en wilde dat wel eens proberen. Aan de kant van de weg hadden Peter en Marlies een kokosnoot gekocht waarvan de buitenste schil al afgehaald was. Echter hadden we geen idee hoe we de kokosnoot open konden krijgen. We hebben lokale mensen ingeschakeld die de kokosnoot met een groot mes geopend hebben. Helaas was het nog een jonge kokosnoot waardoor het kokos nog erg zacht en glibberig was en de kokosmelk ook niet heel lekker smaakte..
Morgenavond vertrekken Marlies, Peter, Dennis en Edwine weer terug naar Nederland. Uiteraard zal dat even schakelen worden want ik heb dan geen mensen meer om gezellig in het Nederlands tegenaan te kletsen of iemand die “ slaap lekker” of “ goedemorgen” zegt. Gelukkig ben ik bij vele mensen altijd welkom en heb ik vele contacten opgebouwd die mij zullen helpen. Ik zal veel tijd met de theatergroep doorbrengen en ook op de compound waar we de eerste twee nachten hebben geslapen zal ik veel tijd doorbrengen. Ik ben benieuwd!
Liefs